Gøngemarked 2023

2023


     Efter sidste års store succes havde Gøngemarked 2023 indgået aftale med 4-mandsgruppen KRAPYL om under hele markedet et optræde med sange og musik fra renaissance og middelalder, spillet på kopier af historiske instrumenter, så de skabte en hyggelig og autentisk Gønge-markedsstemning.

     Krapyl har i sin nuværende konstellation eksisteret siden 2007. De spæde skridt til bandets opståen blev taget i 2006, da et renæssance-musikkursus på Musikvidenskabeligt Institut medførte køb af instrumen-ter, kopieret efter historiske fund.

     Glæden af at spille på og fascina-tionen ved de specielle instrumen-ters klang og brug førte herefter til dannelsen af ensemblet.

Se mere om ensemblet på:

http://krapyl.info/"Gøngehøvding" søges

     Går du med en skuespiller i maven og har du lyst til en weekend i august, hvor hygge, socialt samvær og godt humør er i højsædet, så har vi brug for dig.
     Gøngemarkedet mangler en til at varetage rollen som Svend Poulsen  "Gøngehøvdingen" -         Èn med glimt i øjet, mod på at gå ind i rollen som en modig figur, der gjorde hvad han kunne for at samle andre modige folk og gå imod den svenske fjende i kampen for Danmarks frihed.
     Vi har også andre roller, der kan besættes.

     Kontakt markedets koordinator Steen Nielsen tlf. 6126 7217, mail


Tak til vore sponsorer 2023

- uden dem intet Gøngemarked !

Vi håber på deres støtte igen i 2024

 • Vordingborg kommune
 • Nordea Fonden
 • Vordingborg Festuge
 • Kloakrotte
 • Anita & Konrad Larsen
 • Glade Haver v/ Christina Laulund

 • Min Købmand Sallerup v/ Lars Andersen

 • Rema 1000 Køng

 • Torup Gartneri

 • Tvedemose Champignon

 • Daglig’Brugsen Bårse

 • Dagli’Brugsen i Mogenstrup

 • Bent Riising, Terslev Overdrev

 • PR-skilte
 • Lindahl Biobrændsel
 • Marius Pedersen
 • Tybjerggård
 • Flere anonyme sponsorer


Lån en dragt til Gøngemarkedet

     Bodholdere, hjælpere oa. medvirkende kan låne en dragt hos sygruppen.

Lån af dragt aftales i god tid med Maj-Britt på tlf. 5172 8171

Afhentning af dragter 2023:

Onsdag 2.8. kl. 18.30-20.00, men her er det begrænset med tilpasninger af tøjet.

Giv gerne besked om, hvornår du kommer.


Planlægningsmøder:

Se Kommende Arrangementer


Friske kræfter og ideer efterlyses

     Havde du det dejligt til Gønge-markedet? Var det super hyggeligt? Nød dine børn markedets børne-land mv.? Vil du være med til, at vi får rigtig mange nye Gønge-markeder??

     Hvis du siger ja til et par af disse spørgsmål, så vil vi gerne invitere dig til at være med. Vi kan fortælle dig, hvad vi synes gik rigtig god og måske rigtig svært.

     Og så efterlyser vi BØRNE-FAMILIER og FOLK under 50 til at være med til at tilrettelægge de næste Gøngemarkeder.

     Vi har brug for nyt blod, unge mennesker, forældre, børnefamilier, singler med gode ideer, førtids- oa. andre pensionister.

      For vi vil så gerne have, at Gøngemarkedet bliver ved i mange år fremover.

     Vi efterlyser folk, der har lyst til bare at være med. Måske ikke hele året - måske bare til selve Gønge-markedet? Dvs i en overskuelig, kort periode - fra forår til august - når der er Gøngemarked!

      Vi efterlyser:

* Folk, som har lyst til at være i Gøngekroen, i en bod med grønt og frugt, i en bod med kaffe, saftevand  og kage, i en suppebod eller andet.

*  Folk, som simpelthen bare har lyst til at være med. Vil du være soldat og være med til at besejre Svensken? *  Vil du være med til at spille "Gøngeteater", eller vil du hellere bage kager eller sælge snobrød og pølsehorn, is eller æbler?

      Hvis du har lyst til noget af dette - eller har du gode ideer til det næste Gøngemarked: Send da en mail til Gøngemarkedet eller kontakt:

Gøngemarkedets formand

Jens Hallqvist, tlf. 4074 1870, mail

eller

Markedskoordinator

Steen Nielsen, tlf. 6126 7217, mail


    Gøngemarked 2023


     Begge dage begyndte kl. 10 med procession fra Lundby Bibliotek til Lundby Parken - med musik i spidsen, fulgt af gønger og måske andre i dragt. 

     Lørdag kl. 12 blev Gøngemarkedet åbnet officielt af byrådsmedlem Charlotte Roest, Næstved Kommune - medlem af Kultur- og Idrætsudvalget, samt formand for Beskæftigelses- og Rekrutteringsudvalget.

     Søndag kl. 10.30 var der friluftsgudstjeneste, og begge dage gik det slag i slag med forskellige aktiviteter, før markedet sluttede kl. 17.

     Der kom mennesker i dragter som på Svend Gønges tid, og gruppen KRAPYL spillede levende musik ”under hele markedet”. Der blev igen i år et særdeles spændende og anderledes legeland for børnene med skattejagt , eksercits for børn, rollespil , forskellige lege/spil og anden underholdning og aktivitet for folk i alle aldre. Se Gøngemarkedets Program

     Årets udstilling viste bla. fotos og omtale af gønger i dragt, samt faner og enkelte andre krigstrofæer, erobret af danske og svenske tropper under svenskekrigene, se mere derom.

     På markedspladsen kunne du bl.a. kan købe frugt, grønt, suppe ”som dengang” og kulsvier-pandekager. Der kom bodholdere med mange forskellige ting og sager, herunder salg af gamle bøger om gønger/snaphaner, samt postkort om Svend Gønge mfl.

     Når sult og tørst meldte sig, serverede "Gøngekroen - Drikkelse"  ”Sorte Svend” eller ”Chr. IV’s Gjøngebryg” og "Gøngekroen" bød på Markedets specialiteter og gode pølser med tilbehør.

     På Gøngemarkedet kunne du møde mange af figurerne fra Carit Etlars romaner ”Gøngehøvdingen” og ”Dronningens Vagtmester”. Markedets bodholdere og hjælpere var iklædt dragter som i 1600-tallet, så vi fik den rette markedsstemning – næsten som dengang. Gøngemarkedet

har tilknyttet en Sygruppe, som i år

også udstillede nogle giner med fine og

farvestrålende dragter.

     Under hele markedet kunne du opleve

nogle scener med gønger, kapellanen

kaptajn Manheimer med flere fra

historien og romanerne. Gøngerne og

Frederik III Garde overfaldt som

i 1600-tallet Skånes Caroliner,

der forsvarede sig ganske tappert.

     Gøngemarkedet bød på  workshop i

Renaissancedans.

     Se nedenfor videoer fra Gøngemarked

2016 og 2022, og i Fotogalleriet kan du

se billeder fra dette og de hidtidige 

Gøngemarkeder, gønger i dragt mv.


      Som sædvanlig er der gratis

         entre til Gøngemarkedet.


     Gøngemarkedet er en oplevelse for

hele familien.


Med tog eller bil

     Du kunne tage toget til Gøngemarked. Det standsede ved Lundby station, ca. 800 m fra Lundby Parken, hvortil man kommer ved at gå under jernbane-tunnellen og fortsætte vestpå og ligeud til markedet.

     Biler kunne for en billig penge igen i år parkere nær markedspladsen, idet indtjeningen deles med en lokal skoleklasse, som skal på langtur.

     Biler med Handikapmærkat kunne parkere meget nær markedspladsen.


GPS-koordinater:

N55°06'30  Ø11°51'37
Se TVSydsjællands video om

Gøngemarked 2016

(forstørres til hel skærm ved efter opkaldet at trykke på pilene)
Se uddrag af Markedsavisen 2012 om det års Gøngemarked - samt korte omtaler af Gøngehøvdingen, Kulsoen, Legeland, forfatteren Carit Etlar med mere.Se video om Gøngemarked 2022


Send gerne en mail om/til GøngemarkedetMarkedspladsen 2023 (kan downloades som pdf):
Gøngemarkedet takker for den store støtte fra Vordingborg Festuge og fra:
Se også den samlede sponsorliste længere oppe på siden

Grøntsagsboden 2022, akvarel af en markedsgæst