Gøngemarked 2023
afholdes den 19-20. august
som sædvanligt lørdag-søndag i uge 33
Gøngemarkedet afholdes ved Lundby, hvor Gønge-høvdingen Svend Poulsen boede en del år efter at have tjent sit land under 3 konger. Han menes at være begravet på kirkegården i Gl. Lundby.
Det første Gøngemarked afholdtes i 2008 ved Medborgerhuset nær Lundby station. Succesen var stor, og siden 2009 er det afholdt i Lundby Parken på Lundbyvej lidt vest for byen (se kort og GPS-koordinater nedenfor).
Markedet arrangeres af ”Foreningen Gøngemarked Lundby”, en overbygning til de hidtidige arrangører ”Foreningen Svend Gønge” og”Borgerforeningen Lundby”.
Foreningerne bag markedet gør meget for, at de optrædende og markedet er så autentisk som muligt. – Vi tror, at det i det lange løb vil gavne at fremvise ting oa., som de faktisk kunne være i 1600-tallet. Derfor vil man ikke opleve moderne tingel-tangel i boderne.
Denne side opdateres løbende, efterhånden som programmet for årets Gøngemarked kommer på plads. Indtil videre kan du derfor se markedsplan oa. info om sidste års Gøngemarked, mens flyer'en er for 2023.
2023
Til Gøngemarked 2023 har vi igen indgået aftale med 4-mandsgruppen KRAPYL om under hele markedet et optræde med sange og musik fra renaissance og middelalder, spillet på kopier af historiske instrumenter, så vi skaber en hyggelig og autentisk Gøngemarkedsstemning.
Krapyl har i sin nuværende konstellation eksisteret siden 2007. De spæde skridt til bandets opståen blev taget i 2006, da et renæssance-musikkursus på Musikvidenskabeligt Institut medførte køb af instrumen-ter, kopieret efter historiske fund.
Glæden af at spille på og fasci-nationen ved de specielle instrumen-ters klang og brug førte herefter til dannelsen af ensemblet.
Se mere om ensemblet på:
http://krapyl.info/
Lån en dragt til Gøngemarkedet
Bodholdere, hjælpere oa. medvirkende kunne ligesom tidligere år låne en dragt hos sygruppen.
Friske kræfter og ideer efterlyses
Havde du det dejligt til Gønge-markedet? Var det super hyggeligt? Nød dine børn markedets børne-land mv.? Vil du være med til, at vi får rigtig mange nye Gønge-markeder??
Hvis du siger ja til et par af disse spørgsmål, så vil vi gerne invitere dig til at være med. Vi kan fortælle dig, hvad vi synes gik rigtig god og måske rigtig svært.
Og så efterlyser vi BØRNE-FAMILIER og FOLK under 50 til at være med til at tilrettelægge de næste Gøngemarkeder.
Vi har brug for nyt blod, unge mennesker, forældre, børnefamilier, singler med gode ideer, førtids- oa. andre pensionister.
For vi vil så gerne have, at Gøngemarkedet bliver ved i mange år fremover.
Vi efterlyser folk, der har lyst til bare at være med. Måske ikke hele året - måske bare til selve Gønge-markedet? Dvs i en overskuelig, kort periode - fra forår til august - når der er Gøngemarked!
Vi efterlyser:
* Folk, som har lyst til at være i Gøngekroen, i en bod med grønt og frugt, i en bod med kaffe, saftevand og kage, i en suppebod eller andet.
* Folk, som simpelthen bare har lyst til at være med. Vil du være soldat og være med til at besejre Svensken? * Vil du være med til at spille "Gøngeteater", eller vil du hellere bage kager eller sælge snobrød og pølsehorn, is eller æbler?
Hvis du har lyst til noget af dette - eller har du gode ideer til det næste Gøngemarked: Send da en mail til Gøngemarkedet eller kontakt:
Gøngemarkedets formand
Jens Hallqvist, tlf. 4074 1870, mail
eller
Markedskoordinator
Steen Nielsen, tlf. 6126 7217, mail
Tak til vore sponsorer 2022
- uden dem intet Gøngemarked !
Vi håber på deres støtte igen i 2023
Gøngemarked 2022
Begge dage begyndte kl. 10 med procession fra Lundby Bibliotek til Lundby Parken - med musik i spidsen, fulgt af gønger i dragt.
Lørdag kl. 12 blev Gøngemarkedet åbnet officielt af viceborgmester Karina Fromberg, Vordingborg Kommune.
Søndag kl. 12 var der friluftsgudstjeneste, og det gik igen slag i slag med forskellige aktiviteter, før markedet sluttede sidst på eftermiddagen.
Der kom mennesker i 1600-tals dragter som på Svend Gønges tid, og gruppen KRAPYL spillede levende musik ”under hele markedet”. Der blev igen i år et særdeles spændende og anderledes legeland for børnene - fægteskole, tryllerier og anden underholdning og aktivitet for folk i alle aldre - se program
Årets udstilling viste bla. fotos og omtale af faner og enkelte andre krigstrofæer, erobret af danske og svenske tropper under svenskekrigene, se mere derom.
På markedspladsen kunne der bl.a. kan købes frugt, grønt, suppe ”som dengang” og kulsvier-pandekager. Der kom bodholdere med mange forskellige ting og sager, herunder salg af gamle bøger om gønger/snaphaner, samt postkort om Svend Gønge mfl.
Ønsker du en bod til Gøngemarked 2023, seindbydelse til bodholdere
Når sult og tørst meldte sig, serverede "Gøngekroen - Drikkelse" ”Sorte Svend” eller ”Chr. IV’s Gjøngebryg” og i "Gøngekroen" havde vi Markedets specialiteter og gode pølser med tilbehør.
På Gøngemarkedet kunne du møde mange af figurerne fra Carit Etlars romaner ”Gøngehøvdingen” og ”Dronningens Vagtmester”. Markedets bodholdere og hjælpere var iklædt dragter som i 1600-tallet, så vi fik den rette markedsstemning – næsten som dengang. Gøngemarkedet
har tilknyttet en Sygruppe, som var
med til at sætte kulør på markedet – og
vi viste en udstilling af nogle af de
mange farvestrålende Gønger i dragt.
Under hele markedet kunne du opleve
forskellige scener med gønger,
kulsoen, kapellanen, kaptajn
Manheimer med flere fra historien
og romanerne. Gøngerne og Frederik
III Garde overfaldt ligesom i
1600-tallet de svenske soldater, der
forsvarede sig ganske tappert.
Gøngemarkedet havde workshops i
Renaissancedans. Der kom
fægteskole og tryllekunstner.
Se nedenfor videoer fra Gøngemarked
2013 og 2016, og i Fotogalleriet kan du
se billeder fra dette og de hidtidige
Gøngemarkeder, gønger i dragt mv.
Som sædvanlig var der gratis entre til Gøngemarkedet.
Gøngemarkedet er en oplevelse for hele familien.
Med tog eller bil i 2022
Du kunne tage toget til Gøngemarked. Det standsede ved Lundby station, ca. 800 m fra Lundby Parken, hvortil man kom ved at gå under jernbane-tunnellen og fortsætte vestpå og ligeud til markedet.
Biler kunne for en billig penge parkeres nær markedspladsen, hvorfra man med sponseret = gratis hestevogn kom til markedet.
Biler med Handikapmærkat kunne parkere meget nær markedspladsen.
GPS-koordinater:
N55°06'30 Ø11°51'37
Se TVSydsjællands video om
Gøngemarked 2016
(forstørres til hel skærm ved efter opkaldet at trykke på pilene)
Se uddrag af Markedsavisen 2012 om det års Gøngemarked - samt korte omtaler af Gøngehøvdingen, Kulsoen, Legeland, forfatteren Carit Etlar med mere.
Se video om Gøngemarked 2022
Send gerne en mail om/til Gøngemarkedet
Markedspladsen 2022 (kan downloades som pdf):