Gøngemarked


Tak til vore sponsorer 2019

(uden deres hjælp og støtte – intet Gøngemarked.

Vi håber på deres støtte igen i 2021)


 • Grøntsager – Mona & Henrik Buhmann, Fogedgårdsvej 14, Vordingborg
 • Gartneriet Torup, Keldsbjergvej 3-4 Lundby
 • Tvedemose Champignon, Tvedemosevej 2, Lundby
 • Rådgivningsfirmaet Goliat
 • Meny, Præstø
 • Vordingborg kommune
 • Kloakrotten, Lundby
 • Lindahl Biobrændsel
 • Vognmand Preben Andersen
 • Tækkemand Kuno
 • PR-skilte  *) Musikgruppen Lurifas kom igen i 2019.

       Lurifas består af musikanterne Louise Svane Beck (strygefedel og truthorn), Rasmus Svane Beck (sang, fortælling og trommer) og Nicolas Koch-Simms (drejelire).  

      Louise mfl. har gennem mange år fornøjet Gøngemarkedet med deres gode og levende spil - både når de var sat på programmet og når de bare gik en tur rundt på markedspladsen med deres instrumenter.

       Lurifas er således med til at bibringe den gode markedsstemning, som gør Gøngemarkedet til Sjællands hyggeligste marked.  Friske kræfter efterlyses

       Havde du det dejligt til Gøngemarke-det? Var det super hyggeligt? Nød dine børn markedets børneland, snobrøds-bageri mv.? Vil du være med til, at vi får rigtig mange nye Gøngemarkeder??

       Hvis du siger ja til et par af disse spørgsmål, så vil vi gerne invitere dig til at være med. Vi kan fortælle dig, hvad vi synes gik rigtig god og måske rigtig svært.

       Og så efterlyser vi BØRNEFAMILIER og FOLK UNDER 50 til at være med til at tilrettelægge de næste Gøngemarkeder. (Hvis du er over 60 er du også velkommen - ingen tvivl om det!).

       Vi har brug for nyt blod, unge menne-sker, forældre, børnefamilier, singler med gode ideer, førtidspensionister og selvfølgelig også andre pensionister.

        For vi vil så gerne have, at Gønge-markedet bliver ved i mange år fremover.

       Vi efterlyser folk, der har lyst til bare at være med. Måske ikke hele året - måske bare til selve Gøngemarkedet? Dvs i en overskuelig, kort periode - fra forår til august - når der er Gøngemarked!

        Vi efterlyser:

  * Folk, som har lyst til at være i grillen, i en bod med grønt og frugt, i en bod med kaffe og kage, i en suppebod, i en saftevandsbod.

  *  Folk, som har lyst til at arbejde med PR - annoncer, skriverier på Facebook, kontakt til pressen osv.

  *  Folk, som simpelthen bare har lyst til at være med. Vil du være soldat og være med til at besejre Svensken?? Vil du være med til at spille "Gøngeteater", eller vil du hellere bage kager eller sælge snobrød og pølsehorn, is eller æbler?

  *  Folk, som har lyst til at være med til at danse - dog bliver der ingen øveaftner op til Gøngemarked 2019 pga. for få interesserede.


  I 2019 er der afholdt Stormøde den 4. april og Formandsmøde/arbejdsgrupper den 1. august.


  Feed Back møde den 10.9.2019:

  Her blev Gøngemarked 2019 evalueret, og vi holder fast i at arrangere markedet hvert år, men pga. Corona-situationen bliver det først den 21-22.8.2021.


       Hvis du har lyst til noget af dette, så send mail til Gøngemarkedet eller kontakt:


  Gøngemarkedets formand

  Jens Hallqvist, tlf. 4074 1870, mail

  eller

  Markedskoordinator 2019

  Steen Nielsen, tlf. 6126 7217  Næste Gøngemarked afholdes

  den 21.-22. august 2021

  = lørdag-søndag i uge 33


       Gøngemarkedet afholdes ved Lundby, hvor Gøngehøvdingen Svend Poulsen boede en del år efter at have tjent sit land under 3 konger. Han menes at være begravet på kirkegården i

  Gl. Lundby.

       Det første Gøngemarked afholdtes i 2008 ved Medborgerhuset nær Lundby station. Succesen var stor, og siden 2009 er det afholdt i Lundby ParkenLundbyvej lidt vest for byen (se kortet nedenfor). GPS-koordinater N55°06'30 / Ø11°51'37

  Markedet arrangeres af ”Foreningen Gøngemarked Lundby”, en overbygning til de hidtidige arrangører ”Foreningen Svend Gønge”, ”Borgerforeningen Lundby”,  ”Medborgerhuset Lundby” og "Støtteforeningen for Medborgerhuset Lundby".

       Gøngemarkedet afholdes lørdag-søndag i uge 33 kl. 10-17. Begge dage begynder normalt med et optog fra biblioteket gennem byen med musik i spidsen, efterfulgt af mange gønger i dragt.

       Foreningerne bag markedet gør meget for, at de optrædende og markedet er så autentisk som muligt. – Vi tror, at det i det lange løb vil gavne at fremvise ting oa., som de faktisk kunne være i 1600-tallet. Derfor vil man ikke opleve moderne tingel-tangel i boderne.

       Læs om det 10. Gøngemarked i 2017, mens vi nedenfor skriver om Gøngemerked 2019

  2019

  Med togbus eller bil

       Du kunne tage togbussen til Gøngemarked. Den standsede ved Lundby station, ca. 800 m fra Lundby Parken, hvortil man kom ved at gå under jernbane-tunnellen og fortsæt vestpå og ligeud til markedet.

       Biler kunne parkere nær markedspladsen. 

  GPS-koordinater:

  N55°06'30  Ø11°51'37


  Søren Korshøj


      Gøngemarked 2019

       Begge dage åbnedes kl. 10 med procession fra Lundby Bibliotek til Lundby Parken - med musik i spidsen, fulgt af gønger i dragt. Lørdag kunne musikken dog ikke gå med, da det regnede.

       Lørdag kl. 12 blev Gøngemarkedet åbnet officielt af Vordingborgs borgmester Michael Smed.

       Søndag formiddag var der friluftsgudstjeneste, hvorefter gik det igen slag i slag med forskellige aktiviteter, før markedet sluttede sidst på eftermiddagen.

       Der kom mennesker i 1600-tals dragter som på Svend Gønges tid, og gruppen Lurifas *) spillede igen i år levende musik ”under hele markedet”. Du kunne også opleve Søren Korshøj synge og spille. Der blev igen i år et særdeles spændende og anderledes legeland for børnene - ildgøgl, fægteskole, renaissancedans og anden underholdning og aktivitet for folk i alle aldre.

       På markedspladsen kunne der bl.a. kan købes frugt, grønt, nyrøgede sild, suppe ”som dengang” og kulsvier-pandekager. Der kom bodholdere med mange forskellige ting og sager.

       Ønsker du en bod til Gøngemarked 2020: Se Indbydelse for bodholdere mfl. 

       Når sult og tørst meldte sig, serverede GøngekroenSorte Svend” eller ”Chr. IV’s Gjøngebryg” og i Gøngegrillen havde vi Gøngesteg og gode pølser med tilbehør.

       På Gøngemarkedet kunne du møde mange af figurerne fra Carit Etlars romaner ”Gøngehøvdingen” og ”Dronningens Vagtmester”. Markedets bodholdere og hjælpere var klædt dragter som i 1600-tallet, så vi fik den rette markedsstemning – næsten som dengang. Gøngemarkedet har tilknyttet både en Sygruppe og en Dansegruppe, som er med til at sætte kulør på markedet – og vi plejer at  vise en udstilling over de mange farvestrålende Gønger i dragt.

       Gøngemarkedet fik om lørdagen besøg

  af Renaissancedanserne fra Klaver-

  fabrikken  - et multikulturhus i Hillerød.

  De både dansedee, spillede og fortalte om

  deres dans.

       Der kom ildgøglere,  fægteskole og

  rollespil.

       Under hele markedet kunne du opleve

  forskellige scener med gønger, kulsoen,

  Kapellanen, kaptajn Manheimer

  med flere fra historien og romanerne -

  og gøngerne overfaldt begge dage de

  svenske soldater ligesom i 1600-tallet - her 

  Skånes Caroliner, der forsvarede sig

  ganske tappert.


       Se nedenfor videoer fra Gøngemarkedet

  i 2013 og 2016, og i Fotogalleriet kan du se

  billeder fra  de hidtidige Gøngemarkeder,

  gønger i dragt mv.


       Som sædvanlig var der gratis entre til Gøngemarkedet.

  Biler med Handikapmærkat kunne parkere nær markedspladsen.


       Gøngemarkedet er en oplevelse for hele familien.   Se TVSydsjællands video om Gøngemarked 2016

  (forstørres til hel skærm ved efter opkaldet at trykke på pilene)

  Se uddrag af Markedsavisen 2012 om det års Gøngemarked - samt korte omtaler af Gøngehøvdingen, Kulsoen, Legeland, forfatteren Carit Etlar med mere.  Send gerne en mail om/til Gøngemarkedet


  Markedsplan 2017 (kan downloades som pdf):