Gøngemarked

Gøngemarked

– for 10. gang den 19-20. august 2017

 

Gøngemarkedet afholdes ved Lundby, hvor Gøngehøvdingen Svend Poulsen boede en del år efter at have tjent sit land under 3 konger. Han menes at være begravet på Lundby Kirkegård.

Det første Gøngemarked afholdtes i 2008 ved Medborgerhuset nær Lundby station. Succesen var stor, og siden 2009 er det afholdt i Lundby ParkenLundbyvej lidt vest for byen (se kortet nedenfor). GPS-koord.: N55°06'30 / Ø11°51'37

Markedet arrangeres af ”Foreningen Gøngemarked Lundby”, en overbygning til de 3 hidtidige arrangører ”Foreningen Svend Gønge”, ”Borgerforeningen Lundby” og ”Medborgerhuset Lundby”.

Gøngemarkedet afholdes lørdag-søndag i uge 33. Begge dage begynder kl. 10 med et optog fra biblioteket gennem byen med musik i spidsen, efterfulgt af mange gønger i dragt.

Foreningerne bag markedet gør meget for, at de optrædende og markedet er så autentisk som muligt. – Vi tror, at det i det lange løb vil gavne at fremvise ting oa., som de faktisk kunne være i 1600-tallet. Derfor vil man ikke opleve moderne tingel-tangel i boderne.

 

Gøngemarked 2017 bliver et overflødighedshorn af oplevelser.

Der kommer mennesker i 1600-tals dragter som på Svend Gønges tid, og gruppen Lurifas *) spiller levende musik ”under hele markedet”, herunder til renaissancedans - og ligesom sidste år laver de Skyggeteater. Du kan opleve gøglerne Trup Cirka med ildgøgl og måske akrobatik mv. Søren Korshøj synger og spiller under markedet. Der bliver igen i år et særdeles spændende og anderledes legeland for børnene - og anden underholdning for folk i alle aldre.

Der bliver ringridning under Gøngemarkedet - læs meget mere på siden Ringridning og om Kong Christian IVs oprindelige deltagelse og arrangering heri.

På markedspladsen kan der bl.a. kan købes frugt, grønt, keramik, nyrøgede sild, suppe ”som dengang” og kulsvier-pandekager. Der bliver sikkert også hestevognskørsel, pileflet, pottemageri, skind og urtesalt, en smedje, træ- og benbod, uld og filt, bier i glas og ramme, samt andre boder. Har/ønsker du en bod Gøngemarked 2017: Se brev til kommende bodholdere

Når sult og tørst meldte sig, serverer GøngekroenSorte Svend” eller ”Chr. IV’s Gjøngebryg” og i Gøngegrillen har vi Gøngesteg.

På Gøngemarkedet kan du møde mange af figurerne fra Carit Etlars romaner ”Gøngehøvdingen” og ”Dronningens Vagtmester”. Markedets hjælpere er klædt i 1600-talsdragter, så vi får den rette markedsstemning – næsten som dengang. Gøngemarkedet har tilknyttet både en Sygruppe og en Dansegruppe, som er med til at sætte kulør på markedet – og du kan se en udstilling over de mange farvestrålende Gønger i dragt.

Mange medvirker i optrinene ved gøngernes overfald på kaptajn Manheimer med soldater - og når han vil snyde kapellanen i terningespil.

Kom og se vort nye spil om, da Svend og Ib skulle bringe 50.000 sølvdalere fra Sydsjælland til Kong Frederik III i København.

Se nedenfor videoen fra Gøngemarkedet i 2013, og i Fotogalleriet kan du se billeder fra de hidtidige Gøngemarkeder, gønger i dragt mv.

Der er gratis adgang til Gøngemarkedet, mens det koster 25 kr. at parkere. Biler med Handikapmærkat kunne parkere nærmere markedspladsen.

Gøngemarkedet er en oplevelse for hele familien. Vi byder jer alle velkommen og ønsker

 

God Fornøjelse og På Gensyn!

 

----------

 

Programmet for Gøngemarked 2017 indeholder bla.:

 

Send evt. mail om/til Gøngemarkedet

 

 

Send evt. mail om/til Gøngemarkedet

 

Tak til vore sponsorer 2016

(uden deres hjælp og støtte – intet Gøngemarked )

 • Kloakrotten, Lundby Hovedgade 136, Lundby
 • Grøntsager – Mona & Henrik Buhmann, Fogedgårdsvej 14, Vordingborg
 • Langholm Frugt, Katrine & Boye Jensen, Risbyvej 6, Lundby
 • Gartneriet Torup,

Keldsbjergvej 3-4 Lundby

 • Tvedemose Champignon, Tvedemosevej 2, Lundby
 • Carsten Møller, Gårdbutikken Ny Præstøvej, Rønnebæk
 • Køng Gårdbutik, Agni & Alex
 • Apple Farm, Grafik og reklame
 • Vordingborg kommune
 • Lindahl Biobrændsel
 • Preben Andersen Vognmands- og Renovationsforretning ApS

 

 

*) Musikgruppen Lurifas fortæller om sin teater- og musikforestilling fra gamle, gamle dage:

Børn og voksne inviteres indenfor i skyggeteltet hos Lurifas. Her kan du opleve en blanding af teater, musik og mystik, når der fortælles gamle, glemte eventyr om konger, prinsesser og drager.

Forestillingen er en blanding af skyggeteater, musik og fortælling, hvor publikum får indblik i tidlige tiders helte og hører musik fra sjove instrumenter.

Ved du, hvordan Ulven blev narret af Ræven og Haren? Har du hørt en snurrende drejelire?

Har du mødt den underfundige Lurifas? Lurifas er en spøgefugl, en skælm, en lurendrejer, en munter karakter og ikke mindst en, der med garanti gemmer sig i alle børn og barnlige sjæle.

Til forestillingen er der 4 musikan-ter, der hjælper med at finde Lurifas: Rasmus Svane Beck (sang, fortælling og trommer), Ambrosius Mesterton-Graae (strengeleg), Nicolas Koch-Simms (drejelire) og Louise Svane Beck (strygefedel og truthorn).

Velkommen indenfor!

 

 

Der er gøgl, musik, lir, akrobatik, fræk-heder og finurligheder på programmet, når Trup Cirka leverer markedsgøgl som i de gode gamle dage. Der er garanti for masser af stemning og helt sikkert et godt grin, når de dygtige gøglere slår til. Publikum kan ikke føle sig sikker. De kan pludseligt og helt tilfældigt blive en aktiv del af både gøgl og morskab.

 

Med tog eller bil

Du kan tage toget til Gøngemarked. Toget standser i Lundby hver time, ca. 800 m fra Lundby Parken. Gå under jernbanetunnellen og fort-sæt ligeud til markedet.

Biler parkeres på den store P-plads overfor markeds-pladsen. P-afgift 25 kr.

Søren Korshøj

Se uddrag af Markedsavisen 2012 om det års Gøngemarked - samt korte omtaler af Gøngehøvdingen, Kulsoen, Legeland, forfatteren Carit Etlar med mere.

 

Se TVSydsjællands video om Gøngemarked 2016

(forstørres til hel skærm ved efter opkaldet at trykke på pilene)

Begge dage åbnes med procession kl. 10 fra Lundby Bibliotek til Lundby Parken, naturligvis med musik i spidsen, fulgt af gønger i dragt.

Ved ankomst til markedspladsen er der kanonsalut, hvorpå der lørdag er musik og sang, mens du/I besøger de mange spændende boder og stande.

Lørdag kl. 12 åbnes dette det 10. Gøngemarked af Peter Sten Hansen, der gennem mange år var formand for Foreningen Svend Gønge - samt gjorde sig som Kong Christian IV.

Dagen fortsætter med Renaisancedans, Ringridning, Legeland for børn, Skyggeteater, Overfald på svenskerne, Terningespil, Sølv-skattens vej til kongen mv. - afvekslende med Skånes Carolinere og Sjællandske Musketergarde.

Markedet lukker lørdag kl. 17 med kanonsalut.

 

Søndag starter kl. 10 med optog og kanonsalut, før der er friluftsgudstjeneste. Derefter går det igen slag i slag med forskellige aktiviteter som om lørdagen, før vi kl. 17 slutter med en kanonsalut.

Følg med her på hjemmesiden, der opdateres løbende.

Du kan også finde oplysninger på Facebooksiden:

Gøngemarked 2017 . 10 års jubilæum

 

Markedsplan 2017 (kan downloades som pdf):

 

 

 

 

 

Se programmet i Seneste Nyt 121

 

 

GPS-koordinater:

N55°06'30

Ø11°51'37