Gøngemarked


    Gøngemarked 2019

     Begge dage åbnes kl. 10 med procession fra Lundby Bibliotek til Lundby Parken - med musik i spidsen, fulgt af gønger i dragt.

     Lørdag kl. 12 åbnes Gøngemarkedet officielt af Vordingborgs borgmester Michael Smed.

     Søndag formiddag er der friluftsgudstjeneste, hvorefter går det igen slag i slag med forskellige aktiviteter som om lørdagen, før markedet slutter kl. 17.

     Der kommer mennesker i 1600-tals dragter som på Svend Gønges tid, og gruppen Lurifas *) spiller igen i år levende musik ”under hele markedet”. Du kan også opleve Søren Korshøj synge og spille. Der bliver igen i år et særdeles spændende og anderledes legeland for børnene - og anden underholdning for folk i alle aldre.

     På markedspladsen kan der bl.a. kan købes frugt, grønt, keramik, nyrøgede sild, suppe ”som dengang” og kulsvier-pandekager. Der kommer bodholdere med mange forskellige ting og sager.

     Ønsker du en bod til Gøngemarked 2019: Se brev til bodholdere 2017.

     Når sult og tørst melder sig, serverer GøngekroenSorte Svend” eller ”Chr. IV’s Gjøngebryg” og i Gøngegrillen har vi Gøngesteg og gode pølser med tilbehør.

     På Gøngemarkedet kan du møde mange af figurerne fra Carit Etlars romaner ”Gøngehøvdingen” og ”Dronningens Vagtmester”. Markedets bodholdere og hjælpere er klædt dragter som i 1600-tallet, så vi får den rette markedsstemning – næsten som dengang. Gøngemarkedet har tilknyttet både en Sygruppe og en Dansegruppe, som er med til at sætte kulør på markedet – og vi plejer at  vise en udstilling over de mange farvestrålende Gønger i dragt.

     Gøngemarkedet får om lørdagen besøg af

Renaissancedanserne fra Klaverfabrikken

- et multikulturhus i Hillerød. De vil både danse,

spille og fortælle om deres dans.

     Der kommer gøglere med fægteskole. om

lørdagen også "Gøngehunde".

     Under hele markedet kan du opleve forskellige

scener med gønger, kulsoen, Kapellanen,

kaptajn Manheimer med flere fra historien og

romanerne - og måske begynder gønger og danske

soldater at slåe med svenske soldater ligesom i 1600-

tallet.

     Gøngemarkedet får besøg af Skånske Karoliner

og Frederik III Garde.


     Vi arbejder fortsat på at træffe aftale med andre

om medvirken, underholdning mv., hvilket løbende

vil blive omtalt på denne side.


     Se nedenfor videoer fra Gøngemarkedet i 2013 og

2016, og i Fotogalleriet kan du se billeder fra  de

hidtidige Gøngemarkeder, gønger i dragt mv.


     Der er gratis entre til Gøngemarkedet, mens

det plejer at koste 25 kr. at parkere. Biler med

Handikapmærkat vil kunne parkere nærmere

markedspladsen.


     Gøngemarkedet er en oplevelse for hele familien. 
Tak til vore sponsorer 2017

(uden deres hjælp og støtte – intet Gøngemarked.

Vi håber på deres støtte igen i 2019 )


 • Grøntsager – Mona & Henrik Buhmann, Fogedgårdsvej 14, Vordingborg
 • Langholm Frugt, Katrine & Boye Jensen, Risbyvej 6, Lundby
 • Gartneriet Torup, Keldsbjergvej 3-4 Lundby
 • Tvedemose Champignon, Tvedemosevej 2, Lundby
 • Carsten Møller, Gårdsalget,

Ny Præstøvej, Næstved

 • Køng Gårdbutik, Agni & Alex
 • Vordingborg kommune
 • Kloakrotten, Lundby
 • PR-skilte
 • Vængesbjerggaard
 • Lindahl Biobrændsel
 • Vognmand Preben Andersen
 • Tækkemand Kuno
 • Meny, Præstø
 • Præstø Tømmerhandel – XL Byg
 • Møns Bryghus


Med togbus eller bil

     Du kan tage togbussen til Gøngemarked. Den standser ved Lundby station, ca. 800 m fra Lundby Parken. Gå under jernbane-tunnellen og fortsæt vestpå og ligeud til markedet.

     Biler kan parkere nær markedspladsen. På P-pladsen skal betales P-afgift.

GPS-koordinater:

N55°06'30  Ø11°51'37

Søren Korshøj

Se uddrag af Markedsavisen 2012 om det års Gøngemarked - samt korte omtaler af Gøngehøvdingen, Kulsoen, Legeland, forfatteren Carit Etlar med mere.


Se TVSydsjællands video om Gøngemarked 2016

(forstørres til hel skærm ved efter opkaldet at trykke på pilene)


Friske kræfter efterlyses

     Havde du det dejligt til Gøngemarke-det? Var det super hyggeligt? Nød dine børn markedets børneland, snobrøds-bageri mv.? Vil du være med til, at vi får rigtig mange nye Gøngemarkeder??

     Hvis du siger ja til et par af disse spørgsmål, så vil vi gerne invitere dig til at være med. Vi kan fortælle dig, hvad vi synes gik rigtig god og måske rigtig svært.

     Og så efterlyser vi BØRNEFAMILIER og FOLK UNDER 50 til at være med til at tilrettelægge de næste Gøngemarkeder. (Hvis du er over 60 er du også velkommen - ingen tvivl om det!).

     Vi har brug for nyt blod, unge menne-sker, forældre, børnefamilier, singler med gode ideer, førtidspensionister og selvfølgelig også andre pensionister.

      For vi vil så gerne have, at Gønge-markedet bliver ved i mange år fremover.

     Vi efterlyser folk, der har lyst til bare at være med. Måske ikke hele året - måske bare til selve Gøngemarkedet? Dvs i en overskuelig, kort periode - fra forår til august - når der er Gøngemarked!

      Vi efterlyser:

 • Folk, som har lyst til at være i grillen, i en bod med grønt og frugt, i en bod med kaffe og kage, i en suppebod, i en saftevandsbod.
 • Folk, som har lyst til at arbejde med PR - annoncer, skriverier på Facebook, kontakt til pressen osv.
 • Folk, som simpelthen bare har lyst til at være med. Vil du være soldat og være med til at besejre Svensken?? Vil du være med til at spille "Gøngeteater", eller vil du hellere bage kager eller sælge snobrød og pølsehorn, is eller æbler?
 • Folk, som har lyst til at være med til at danse - dog bliver der ingen øveaftner op til Gøngemarked 2019 pga. for få interesserede.


Indtil nu er der afholdt Stormøde den 4.4.2019 kl. 19 i Medborgerhuset Lundby, Banevej 4, 4750 Lundby.


Næste møder (samme sted kl. 19):

 • Formandsmøde/arbejdsgrupper: Torsdag den 1. august 2019
 • Feed Back møde:

Torsdag den 12. september 2019


     Hvis du har lyst til noget af dette, så send mail til Gøngemarkedet eller kontakt:


Gøngemarkedets formand

Jens Hallqvist, tlf. 4074 1870, mail

eller

Markedskoordinator

Steen Nielsen, tlf. 6126 7217


Gøngemarked

den 17.-18. august 2019

     Gøngemarked 2019 afholdes ved Lundby, hvor Gøngehøvdin-gen Svend Poulsen boede en del år efter at have tjent sit land under 3 konger. Han menes at være begravet på kirkegården i

Gl. Lundby.

     Det første Gøngemarked afholdtes i 2008 ved Medborgerhuset nær Lundby station. Succesen var stor, og siden 2009 er det afholdt i Lundby ParkenLundbyvej lidt vest for byen (se kortet nedenfor). GPS-koordinater N55°06'30 / Ø11°51'37

Markedet arrangeres af ”Foreningen Gøngemarked Lundby”, en overbygning til de hidtidige arrangører ”Foreningen Svend Gønge”, ”Borgerforeningen Lundby”,  ”Medborgerhuset Lundby” og "Støtteforeningen for Medborgerhuset Lundby".

     Gøngemarkedet afholdes lørdag-søndag i uge 33 kl. 10-17. Begge dage begynder normalt med et optog fra biblioteket gennem byen med musik i spidsen, efterfulgt af mange gønger i dragt.

     Foreningerne bag markedet gør meget for, at de optrædende og markedet er så autentisk som muligt. – Vi tror, at det i det lange løb vil gavne at fremvise ting oa., som de faktisk kunne være i 1600-tallet. Derfor vil man ikke opleve moderne tingel-tangel i boderne.

     Læs om det 10. Gøngemarked i 2017.

*) Musikgruppen Lurifas, som kommer igen i år, deltog i 2016 og 2017 med musik og Skyggeteater. Gruppen fortæller om sin teater- og musikforestilling fra gamle, gamle dage:

     Børn og voksne inviteres indenfor i skyggeteltet hos Lurifas. Her kan du opleve en blanding af teater, musik og mystik, når der fortælles gamle, glemte eventyr om konger, prinsesser og drager.

     Forestillingen er en blanding af skyggeteater, musik og fortælling, hvor publikum får indblik i tidlige tiders helte og hører musik fra sjove instrumenter.

     Ved du, hvordan Ulven blev narret af Ræven og Haren? Har du hørt en snurrende drejelire?

     Har du mødt den underfundige Lurifas? Lurifas er en spøgefugl, en skælm, en lurendrejer, en munter karakter og ikke mindst en, der med garanti gemmer sig i alle børn og barnlige sjæle.

     Til forestillingen i 2017 var der 4 musikanter, som hjalp med at finde Lurifas: Rasmus Svane Beck (sang, fortælling og trommer), Ambrosius Mesterton-Graae (strengeleg), Nicolas Koch-Simms (drejelire) og Louise Svane Beck (strygefedel og truthorn).   Send gerne en mail om/til Gøngemarkedet


Markedsplan 2017 (kan downloades som pdf):