Gøngemarked

Gøngemarked

kommer igen den 17-18. august 2019

Gøngemarked 2019 afholdes ved Lundby, hvor Gøngehøvdin-gen Svend Poulsen boede en del år efter at have tjent sit land under 3 konger. Han menes at være begravet på Lundby Kirkegård.

Det første Gøngemarked afholdtes i 2008 ved Medborgerhuset nær Lundby station. Succesen var stor, og siden 2009 er det afholdt i Lundby ParkenLundbyvej lidt vest for byen (se kortet nedenfor). GPS-koordinater N55°06'30 / Ø11°51'37

Markedet arrangeres af ”Foreningen Gøngemarked Lundby”, en overbygning til de 3 hidtidige arrangører ”Foreningen Svend Gønge”, ”Borgerforeningen Lundby” og ”Medborgerhuset Lundby”.

Gøngemarkedet afholdes lørdag-søndag i uge 33. Begge dage begynder kl. 10, normalt med et optog fra biblioteket gennem byen med musik i spidsen, efterfulgt af mange gønger i dragt.

Foreningerne bag markedet gør meget for, at de optrædende og markedet er så autentisk som muligt. – Vi tror, at det i det lange løb vil gavne at fremvise ting oa., som de faktisk kunne være i 1600-tallet. Derfor vil man ikke opleve moderne tingel-tangel i boderne.

Se programmet for 2017 i Seneste Nyt 121

 

Gøngemarked 2017 blev et overflødighedshorn af oplevelser.

Begge dage åbnedes kl. 10 med procession fra Lundby Bibliotek til Lundby Parken - med musik i spidsen, fulgt af gønger i dragt. Ved ankomst til markedspladsen var der kanonsalut.

Lørdag kl. 12 åbnedes dette det 10. Gøngemarked af Peter Sten Hansen, der gennem mange år var formand for Foreningen Svend Gønge - samt gjorde sig som Kong Christian IV. Læs talen.

Søndag startede kl. 10 med optog og kanonsalut, før der var friluftsgudstjeneste. Derefter gik det igen slag i slag med forskellige aktiviteter som om lørdagen, før vi kl. 17 sluttede med kanonsalut.

Der kom mennesker i 1600-tals dragter som på Svend Gønges tid, og gruppen Lurifas *) spillede levende musik ”under hele markedet”, herunder til renaissancedans - og ligesom sidste år lavede de Skyggeteater. Du kunne opleve gøglerne Trup Cirka med ildgøgl og måske akrobatik mv. Søren Korshøj sang og spillede under markedet. Der blev igen i år et særdeles spændende og anderledes legeland for børnene - og anden underholdning for folk i alle aldre.

På markedspladsen kunne der bl.a. kan købes frugt, grønt, keramik, nyrøgede sild, suppe ”som dengang” og kulsvier-pandekager. Der var pottemager, uld og spinning, bier i glas og ramme, samt andre boder.

Ønsker du en bod til Gøngemarked 2019: Se brev 2017 til bodholdere

Når sult og tørst meldte sig, serverede GøngekroenSorte Svend” eller ”Chr. IV’s Gjøngebryg” og i Gøngegrillen havde vi Gøngesteg.

På Gøngemarkedet kunne du møde mange af figurerne fra Carit Etlars romaner ”Gøngehøvdingen” og ”Dronningens Vagtmester”. Markedets hjælpere var klædt i 1600-talsdragter, så vi fik den rette markedsstemning – næsten som dengang. Gøngemarkedet har tilknyttet både en Sygruppe og en Dansegruppe, som er med til at sætte kulør på markedet – og du kan se en udstilling over de mange farvestrålende Gønger i dragt.

Mange medvirkede i optrinene ved gøngernes overfald på kaptajn Manheimer med soldater - og når han vil snyde kapellanen i terningespil.

Så du vort nye spil om, da Svend og Ib skulle bringe 50.000 sølvdalere fra Sydsjælland til Kong Frederik III i København?

Se nedenfor videoen fra Gøngemarkedet i 2013, og i Fotogalleriet kan du se billeder fra de hidtidige Gøngemarkeder, gønger i dragt mv.

Der var gratis adgang til Gøngemarkedet, mens det kostede 25 kr. at parkere. Biler med Handikapmærkat kunne parkere nærmere markedspladsen.

Gøngemarkedet er en oplevelse for hele familien.

 

Du kan også finde oplysninger på Facebooksiden:

Gøngemarked 2017 . 10 års jubilæum

 

Send evt. mail om/til Gøngemarkedet

 

 

Tak til vore sponsorer 2017

(uden deres hjælp og støtte – intet Gøngemarked )

 • Grøntsager – Mona & Henrik Buhmann, Fogedgårdsvej 14, Vordingborg
 • Langholm Frugt, Katrine & Boye Jensen, Risbyvej 6, Lundby
 • Gartneriet Torup, Keldsbjergvej 3-4 Lundby
 • Tvedemose Champignon, Tvedemosevej 2, Lundby
 • Carsten Møller, Gårdsalget, Ny Præstøvej, Næstved
 • Køng Gårdbutik, Agni & Alex
 • Vordingborg kommune
 • Kloakrotten, Lundby
 • PR-skilte
 • Vængesbjerggaard
 • Lindahl Biobrændsel
 • Vognmand Preben Andersen
 • Tækkemand Kuno
 • Meny, Præstø
 • Præstø Tømmerhandel – XL Byg
 • Møns Bryghus

 

*) Musikgruppen Lurifas fortæller om sin teater- og musikforestilling fra gamle, gamle dage:

Børn og voksne inviteres indenfor i skyggeteltet hos Lurifas. Her kan du opleve en blanding af teater, musik og mystik, når der fortælles gamle, glemte eventyr om konger, prinsesser og drager.

Forestillingen er en blanding af skyggeteater, musik og fortælling, hvor publikum får indblik i tidlige tiders helte og hører musik fra sjove instrumenter.

Ved du, hvordan Ulven blev narret af Ræven og Haren? Har du hørt en snurrende drejelire?

Har du mødt den underfundige Lurifas? Lurifas er en spøgefugl, en skælm, en lurendrejer, en munter karakter og ikke mindst en, der med garanti gemmer sig i alle børn og barnlige sjæle.

Til forestillingen er der 4 musikanter, der hjælper med at finde Lurifas: Rasmus Svane Beck (sang, fortælling og trommer), Ambrosius Mesterton-Graae (strengeleg), Nicolas Koch-Simms (drejelire) og Louise Svane Beck (strygefedel og truthorn).

Velkommen indenfor!

 

Der er gøgl, musik, lir, akrobatik, fræk-heder og finurligheder på programmet, når Trup Cirka leverer markedsgøgl som i de gode gamle dage. Der er garanti for masser af stemning og helt sikkert et godt grin, når de dygtige gøglere slår til. Publikum kan ikke føle sig sikker. De kan pludseligt og helt tilfældigt blive en aktiv del af både gøgl og morskab.

 

Med tog eller bil

 

Du kan tage toget til Gøngemarked. Toget standser i Lundby hver time, ca. 800 m fra Lundby Parken. Gå under jernbane-tunnellen og fort-sæt ligeud til markedet.

Biler parkeres på den store P-plads overfor markedspladsen. P-afgift 25 kr.

GPS-koordinater:

N55°06'30 Ø11°51'37

Søren Korshøj

Se uddrag af Markedsavisen 2012 om det års Gøngemarked - samt korte omtaler af Gøngehøvdingen, Kulsoen, Legeland, forfatteren Carit Etlar med mere.

 

Se TVSydsjællands video om Gøngemarked 2016

(forstørres til hel skærm ved efter opkaldet at trykke på pilene)

Tak for denne gang - og på Gensyn i 2019!

----------

Efter et vel overstået Gøngemarked – det 10. i rækken – er der god grund til at sige tak til ALLE, der på den ene eller anden måde har medvirket.

Det gælder myndigheder, hjælpere, bodholdere, frivillige og ikke mindst de mange gæster, der kom både lørdag og søndag. Som vores gøglere rigtigt sagde det: Hvis ikke I kom ville pladsen være tom!

Måske skulle vi også huske vejrguderne, der (næsten) undgik at sende regnbyger til Lundby!

Som arrangører mener vi bestemt, der er god grund til tilfredshed med både marked, besøgende, sponseringer og meget mere.

Husk at vi springer over næste år, på grund af bygning af ny jernbanebro i Lundby: Byggearbejdet vil dele byen i to dele i næsten et år, og vi mener, at det vil blive meget besværligt når adgangsvejen kommer til at gå via Ring eller Sværdborg.

Vi håber at se jer alle i august 2019 !

 

Jens Hallqvist, formand for "Foreningen Gøngemarked Lundby"

 

 

 

 

 

Markedsplan 2017 (kan downloades som pdf):

 

 

Mens Gøngemarkedet endnu er i alles friske erindring!!

Havde du det dejligt til Gøngemarke-det? Var det super hyggeligt? Nød dine børn børneland og snobrødsbageri? Vil du være med til, at vi får rigtig mange nye Gøngemarkeder??

Hvis du siger ja til et par af disse spørgsmål, så vil vi gerne invitere dig til at være med. Vi kan fortælle dig, hvad vi synes gik rigtig god og måske rigtig svært.

Og så efterlyser vi BØRNEFAMILIER og FOLK UNDER 50 til at være med til at tilrettelægge de næste Gøngemarkeder. (Hvis du er over 60 er du også velkommen - ingen tvivl om det!).

Vi har brug for nyt blod, unge menne-sker, forældre, børnefamilier, singler med gode ideer, førtidspensionister og selvfølgelig også nye andre pensionister.

For vi vil så gerne have, at vores Gøngemarked bliver ved i mange år fremover.

Vi efterlyser folk, der har lyst til bare at være med. Måske ikke hele året - måske bare til selve Gøngemarkedet? Dvs i en overskuelig, kort periode - fra forår til august - når der er Gøngemarked!

Vi efterlyser:

 • Folk, som har lyst til at være i grillen, i en bod med grønt og frugt, i en bod med kaffe og kage, i en suppebod, i en saftevandsbod.
 • Folk, som har lyst til at arbejde med PR - annoncer, skriverier på Facebook, kontakt til pressen osv.
 • Folk, som har lyst til at være med til at danse.
 • Folk, som simpelthen bare har lyst til at være med. Vil du være soldat og være med til at besejre Svensken?? Vil du være med til at spille "Gøngeteater", eller vil du hellere bage kager eller sælge snobrød og pølsehorn, is eller æbler?

Hvis du har lyst til noget af dette, så send mail til Gøngemarkedet eller kontakt:

 

Gøngemarkedets formand

Jens Hallqvist, tlf. 4074 1870, mail

 

eller

Markedskoordinator Steen Nielsen