Gøngemarked 2016

Gøngemarked 2016

– den 20-21. august 2016

 

Gøngemarkedet afholdtes ved Lundby, hvor Gøngehøvdingen Svend Poulsen boede en del år efter at have tjent sit land under 3 konger. Han menes at være begravet på Lundby Kirkegård.

Det første Gøngemarked afholdtes i 2008 omkring Medborgerhuset ved Lundby station. Succesen var stor, og siden 2009 er det afholdt i Lundby-Parken lidt vest for byen. Markedet arrangeres af ”Foreningen Gøngemarked Lundby”, en overbygning til de 3 hidtidige arrangører ”Foreningen Svend Gønge”, ”Borgerforeningen Lundby” og ”Medborgerhuset Lundby”.

Gøngemarkedet afholdtes lørdag-søndag i uge 33. Begge dage begyndte kl. 10 med et optog fra biblioteket gennem byen med musik i spidsen, efterfulgt af mange gønger i dragt.

Foreningerne bag markedet gør meget for, at de optrædende og markedet er så autentisk som muligt. – Vi tror, at det i det lange løb vil gavne at fremvise ting oa., som de faktisk kunne være i 1600-tallet. Derfor vil man ikke opleve moderne tingel-tangel i boderne.

 

Gøngemarked 2016 var et overflødighedshorn af oplevelser.

Der var mennesker i 1600-tals dragter som på Svend Gønges tid, og grupperne Lurifas *) og Meonia Musica**) spillede levende musik ”under hele markedet”, den sidste gruppe også til renaissancedans. Endvidere sang og spillede Søren Korshøj under markedet. Vi havde lotteri med Gøngedalere, og der var et særdeles spændende og anderledes legeland for børnene - og anden underholdning for folk i alle aldre - se programmet.

Der var ringridning under Gøngemarkedet - læs meget mere på siden Ringridning og om Kong Christian IVs oprindelige deltagelse og arrangering heri.

På markedspladsen kunne der bl.a. kan købes frugt, grønt, keramik, nyrøgede sild, suppe ”som dengang” og kulsvier-pandekager. Der blev også hestevognskørsel, pileflet, pottemageri, skind og urtesalt, en smedje, træ- og benbod, uld og filt, bier i glas og ramme, samt andre boder. Har/ønsker du en bod til næste år – læs her.

Når sult og tørst meldte sig, serverede GøngekroenSorte Svend” eller ”Chr. IV’s Gjøngebryg” og i Gøngegrillen havdee vi Gøngesteg.

Her i 200-året for Carit Etlars fødsel kunne du møde mange af figurerne fra romanerne ”Gøngehøvdingen” og ”Dronningens Vagtmester”. Markedets hjælpere var klædt i 1600-talsdragter, så vi fik den rette markedsstemning – næsten som dengang. Gøngemarkedet har tilknyttet både en Sygruppe og en Dansegruppe, som var med til at sætte kulør på markedet – og du kunne se en udstilling over de mange farvestrålende Gønger i dragt.

Mange medvirkede i optrinene ved gøngernes overfald på kaptajn Manheimer med soldater - og da han ville snyde kapelanen i terningespil.

Der var gratis adgang til Gøngemarkedet, mens det kostede 20 kr. at parkere. Biler med Handikapmærkat kunne parkere nærmere markedspladsen.

Gøngemarkedet var en oplevelse for hele familien.

 

God Fornøjelse og På Gensyn næste år!

----------

Program for Gøngemarked 2016:

 

Send evt. mail om/til Gøngemarkedet

 

Tak til vore sponsorer

(uden deres hjælp og støtte – intet Gøngemarked )

 • Kloakrotten, Lundby Hovedgade 136, Lundby
 • Grøntsager – Mona & Henrik Buhmann, Fogedgårdsvej 14, Vordingborg
 • Langholm Frugt, Katrine & Boye Jensen, Risbyvej 6, Lundby
 • Gartneriet Torup,

Keldsbjergvej 3-4 Lundby

 • Tvedemose Champignon, Tvedemosevej 2, Lundby
 • Carsten Møller, Gårdbutikken Ny Præstøvej, Rønnebæk
 • Køng Gårdbutik, Agni & Alex
 • Apple Farm, Grafik og reklame
 • Vordingborg kommune
 • Lindahl Biobrændsel
 • Preben Andersen Vognmands- og Renovationsforretning ApS

 

 

*) Musikgruppen Lurifas fortæller om sin teater- og musikforestilling fra gamle, gamle dage:

Børn og voksne inviteres indenfor i skyggeteltet hos Lurifas. Her kan du opleve en blanding af teater, musik og mystik, når der fortælles gamle, glemte eventyr om konger, prinsesser og drager.

Forestillingen er en blanding af skyggeteater, musik og fortælling, hvor publikum får indblik i tidlige tiders helte og hører musik fra sjove instrumenter.

Ved du, hvordan Ulven blev narret af Ræven og Haren? Har du hørt en snurrende drejelire?

Har du mødt den underfundige Lurifas? Lurifas er en spøgefugl, en skælm, en lurendrejer, en munter karakter og ikke mindst en, der med garanti gemmer sig i alle børn og barnlige sjæle.

Til forestillingen er der 4 musikan-ter, der hjælper med at finde Lurifas: Rasmus Svane Beck (sang, fortælling og trommer), Ambrosius Mesterton-Graae (strengeleg), Nicolas Koch-Simms (drejelire) og Louise Svane Beck (strygefedel og truthorn).

Velkommen indenfor!

 

**) Musikanterne Meonia Musica spiller under årets Gøngemarked - dels "i løs vægt" under markedet, dels til renaissancedansen om formiddagen og eftermiddagen begge dage.

Gruppen spiller også på Middelaldercentret ved Nykøbing F., ved Sildemarked i Stege oa. steder.

 

Lørdag den 20.8.

10.00 Optog fra Lundby Bibliotek

Boderne åbnes

10.30 Musik ved scenen

11.30 Renæssancedans

12.00 Åbningstale v/Kulturudvalgs-

formand Eva Sommer-Madsen

12.30 Musikteater

13.00 Ringridning

13.30 Ane & Frederik

14.00 Overfald

14.30 Musikteater

15.00 Rafling på kroen

16.00 Renæssancedans

17.00 Boderne lukker

Søndag den 21.8.

10.00 Optog fra Lundby Bibliotek

Boderne åbnes

10.30 Gudstjeneste

11.30 Renæssancedans

12.00 Musketeroverfald

 

12.30 Musikteater

13.00 Ringridning

13.30 Ane & Frederik

14.00 Gøngehundene

14.30 Musikteater

15.00 Rafling på kroen

16.00 Renæssancedans

17.00 Boderne lukker – tak for i år

 

Søren Korshøj

Åbningstaler var

Eva Sommer-Madsen, formand for Vordingborg Kommunes Kulturudvalg

 

Send evt. mail om/til Gøngemarkedet